Jag tror att för att vinna något ” krig” behöver man lära känna sin fiende. För att vinna något argument behöver man lyssna på den man har samtalet med istället för att tänka på det du själv vill ha sagt. Så med tanke på inlägget igår på OMNI ( se nedan) låt mig ännu en gång förklara varför jag försöker inspirera kött ätare att hellre välja ekologiskt, lokalt svenskt kött eller vilt. Och inte argt argumentera för att de ska bli vegetarianer. 1. Djur har känslor. T o m fiskar har känslor har de kommit fram till i den senaste forskningen. Det betyder att djur som lever under trånga hemska förhållanden för att bli mat på människors bord lider. Den ångesten kommer påverka köttet och så även dig. Att välja svenskt lokalt kött gör att vi har mer koll på hur djuren mår tills dess att de blir människans portion av protein. Och även ser till att vår familj äter kött som är bra för dom och inte fyllt med hormoner eller antibiotika. Vi ska också inte bara vara rädd om djurens hälsa, vår hälsa utan också vår bönder försök att skapa bra animaliskt protein. Det är dyrare men vi behöver inte äta så mycket kött som vi äter. Äter vi mindre har vi mer råd med det vi då köper. 2. I de delar av världen där de blir över 100 år och friska pigga 100 åringar har det genomgående visat att de äter mindre kött. I Okinawa äter de t.o.m. mest fläskkött men väldigt lite per gång. Som ett tillbehör snarare än att det är huvudrätten. I England visar det sig att många av 100 åringarna ätit två skivor bacon och ett ägg hela sitt liv till frukost. På i byarna i bergen på Sardinien äter de nästan ingen fisk trots att det är en ö utan snarare get. Det som är den röda tråden är att de ofta är människor som är rädd om pengarna och frossar inte, äter rester dagen efter och är varsamma om det dyrare animaliska. De äter mer grönsaker och baljväxter än kött. Så det är hälsosammare att äta mindre portion animaliskt och mer grönsaker. Går man tex ut och äter är det bättre för ett par som vill äta kött att äta en kött rätt och en vegetarisk rätt och DELA på det än att ta två portioner kött. Det är bättre för hälsan och miljön och plånboken. OM man nu ska äta kött. 3. Det är fortfarande bättre för miljön att äta vilt eller från den lokala svenska bonden än att äta vegetariska biffar gjord i någon form av industri. Har de vegetariska biffarna eller maträtten transporterats från ett annat land? Innehåller de massa olika konserveringsmedel och vad är det paketerat i? Vill du verkligen vara rädd om miljön ät dina egna vegetariska rätter som är hemlagade och grönsaker som är från producenter som är svenska. Det är bra för plånboken, hälsan och miljön. Det är fortfarande så att ALLT som har med hälsa, miljö och plånbok att göra är väldigt individuell. Hur funkar din kropp? Vad mår du bäst av? Hur kan du äta på ett sätt som gör att både du, miljön och din plånbok mår bra? Så under dessa tider när allt är dyrare… är det bästa för kropp, samvete, plånbok och miljö TROR vi här hemma: Mindre animaliskt.Laga mer hemlagat och svenskt och ät lagom så du kan äta rester dagen efter. Ät grönsaker efter årstid. Så lever i alla fall vi just nu och det funkar väldigt bra. Så när det gäller att få köttätare att bli vegetarianer är det en rätt lönlös fight. Det är som att argt försöka övertyga en Djurgårdare att bli A.I.K are över en natt. Funkar inget vidare. Nej du behöver visa dom spelarna. Ja kanske en i taget. Visa dom glädjen som finns i just er Community. Och sakta men säkert så fattar dom att vara A.I.K är rätt härligt för kropp, själ och hjärta även om det till en början känns rätt otänkbart. 😉😂😘Som du säkerligen förstår är det lättare att göra en köttätare till vegetarian men du fattar vad jag försöker säga. 😂 Som Martin brukar säga ” Choose your battle’s wisely“ . Ha en glad påsk alla! Malin