I vår familj har vi något som kallas ärftlig kolesterol. Det gör att vi inte riktigt vet om våra lite höga kolesterol värden är egentligen ” normala” för oss eller om det är en varningsklocka. Oavsett vilket så har jag läst på mycket om kolesterol och försöker att leva och äta så den hålls på mitt normala som är ändå lite högre än andras. En av de saker som jag äter är svart och rött ris. Det är sååå bra för våra kärl och för att hålla kolesterolet på ett bra nivå. Det kallas också för det förbjudna riset pga att för länge sedan i Asien så var det bara kejsaren och Adeln som fick äta detta fantastiska ris. Riset är gott både varmt som kallt pga den nötiga smaken. Och används mycket också i den italienska matlagningen och i olika desserter. I morse var det svartrisgröt vid frukosten hör på Masesgården och jag slängde mig över detta hälsobringande guld. På webbplatsen Bodystore hittade jag bra information om dess näringsinnehåll och fördelar: ”Det är antioxidanten antocyanin som ger riset sin karakteristiska svart-lila färg. Det är faktiskt mer antocyanin än i blåbär. Antocyaniner har antiinflammatoriska egenskaper och har genom kliniska studier bland annat visat sig skydda våra artärer, bidra till hälsosamma kolesterolnivåer, förhindra cellskador från fria radikaler och minska för hög inflammation i kroppen som ligger till grund för många av våra vanligaste folksjukdomar.Det svarta riset är även rikt på aminosyror, B-vitaminer, E-vitamin och mineraler som zink, magnesium och järn. Det innehåller också rikligt med kostfibrer som har stor betydelse för vår mag- tarmhälsa, en stabil blodsockernivå och viktkontroll (3). På grund av näringsinnehållet ses riset ofta som något av en superfood.” För mer information om Svart ris googla eller gå in på deras hemsida. kram Malin