Vad är skillnaden på Kefir och yoghurt? Det r en fråga som jag faktiskt aldrig vetat svaret på. Jag trodde det var same same. Nyttiga bakterier för magen punkt slut. Till viss del stämmer det men de är olika och de göra på olika sätt. Men för den som vill ha en med naturlig väg till hälsa är kefir lite lättare att hålla på med. Den liksom klarar sig själv. Kefir skapas genom små kärnor som i sin tur skapar en jäsning. Yogurt skapas genom att du kokar upp mjölk eller grädde och måste helst hela tiden ha 43 grader. Många köper då hellre en yogurt maskin som håller koll pr dig. Jag tycker det är lite krångligt så jag kör kefir istället. Jag häller bara på mjölk, vatten eller havremjöl tex och så börjar de små hörnorna skapa en jäsningsprocess på samma sätt som kambuchan och surdegen i och med att den äter upp sockret i tex mjölken. Den äter upp laktosen och skapar en bittrare smak än yogurt. Men bitter är bra för kroppen! Nu till en början har jag inte så mycket kefir och med tanke på att det är en färsk produkt gör jag lite i taget. Så jag tar två msk kefir i min köpta yogurt. Men målet är att helt sluta köpa kefir eller yogurt och bara använda mjölken från bondgården här i Järvsö där jag vet att korna mår toppen bra och får massor av kärlek. Jag googlade lite och hittade en artikel från 2016 där dietisten Sofia Antonsson säger:” Skillnaden mellan de tre ( yogurt, kefir, filmjölk) är att de tillverkas av olika bakteriekulturer. Och det finns nog mer forskning på de bakteriestammar som tillsätts i yoghurt.– Men kefir är helt klart en bubblare, för den är egentligen ännu hälsosammare. Den innehåller historiskt sett mer mjölksyrabakterier än vanlig yoghurt och fil, i synnerhet laktobaciller.”På plattformen Steg för hälsa Står det om en studie i från Center for Cooperative Research in Biosciences Spanien säger : Produkten är väldigt effektiv mot många typer av bakterier, inklusive salmonella, H. pylori, shigella och E. Coli – till och med vissa svampinfektioner, såsom Candida albicans. Detta eftersom kefir innehåller aktiva polysackarider som bekämpar mikrober och inflammation samt hjälper till att läka en rad olika infektioner.Ja vi får se det är ju mitt första äventyr med egen kefir. Så vi får väl se allt eftersom om jag mår toppen eller om jag är känslig för jäst tex. Det återstår att så. Just nu känns allt bra. Kram!