Foto: Martin Charlton Sommaren är här och det är utanför vår dörr växer örter och växter som verkligen kan hjälpa oss att må bra, ge kraft och att läka. I en tid där vi upplevs vara separerade från naturen kan det vara bra att åter knyta kontakten med det är är vår naturliga miljö. Jag har varit förälskad i naturens örter sedan jag var väldigt ung och som några av er vet kallades jag för familjen lilla häxa. Och nu kommer lita av det häxeriet här på bloggen så nu kör vi! När vi åkte ner till Stockholm igår märkte vi att fälten i Hälsingland var FYLLDA med maskrosor mer än vad vi någonsin sett förut. Kanske det beror på att denna växt är väldigt renade för inte bara vår lever från giriga ämnen i vår luft, som kommer från regn eller som finns i vår mat utan även för att skydda naturen. Vem vet. Men det är EXTREMT mycket maskrosor i år och de är så bra för oss. Maskrosen är fylld med vitaminerna A, K, C och zink, järn och kalium. Något som de också innehåller är lite av min favorit, bitterämnen. Bitterämnen är något som växter har för att skydda sig mot skadedjur. Vår kropp tycker om bittert för det hjälper oss med matsmältningen. Det hjälper oss att bryta ner fett i kroppen. Bitterämnen stillar också sötsuget i kroppen. Exempel på örter med bitterämen är kamomill, pepparmynta, kronärtskocka, fänkål, kvanne, kummin och den växt jag vill hylla lite extra idag, Maskrosen. Maskrosen har används i örtkunskap sedan långt tillbaka i tiden för att rena kroppen. Och det har visat sig att den är väldigt bra vid inflammation i kroppen. Maskrotens rot kan du ta upp, göra ren och sedan koka i 15 minuter och äta som en källa av kolhydrater. Som ger dig energi. Maskrosblad brukar jag plocka när jag är ute och går och äta rakt av. Så de är bra att ha i sallad. Ju längre sommaren går desto beskare blir dom eller som jag brukar säga plocka bäbisbladen. De innehåller med c-vitamin och är mindre beska. MEN beskt är som sagt bra för kroppen. Maskrosblomman är dock min favorit för att den är lite sötare i smaken, den solgula färgen gör mig glad och god som te och vacker i en sallad. Du kan plocka maskrosensblommor och lägga dom att torka på ett lakan. Sedan kan du ta ca en tsk till en kopp te. Så gott! Recept på maskrosvin hittar du HÄR. Det finns också massor av härliga recept på maskrossirap på nätet och när jag kommer ska jag försöka göra kambucha på maskrosor och grön te. Recept på en god och nyttig sallad är: En näve små maskrosblad, en näve späda kirskålblad, två späda rölleka blad, en näve spenatsallat. Feta oss, hackade jordgubbar och valnötter. Häll över lite olivolja, juice från en apelsinklyfta och lite lite salt. Tänk på att den innehåller bitterämnen så gå inte bananas nu på denna fantastiska växt. Lagom är bäst. Njut av solens växt och sommaren! Kram Malin