Jag var på besök i Järvsö i helgen och gick över och pratade med min syster Monica och hennes man Gunnar en stund. När de möter mig i deras hall ser jag hur den senaste tidens kontroll över vad de stoppar i sig har haft verkan. Båda har naturligtvis gott ner i vikt men det syns också i deras ansikte och i deras energi. På bordet stod en stor bukett tulpaner gammalrosa som Gunnar har gett sin älskade hustru och jag tänkte på vad gemenskap och omtanke är viktigt för att hålla sig frisk. Just nu är jag själv i en sk faste period fram till påsk. Vilket innebär för mig inga konserveringsämnen, väldigt lite alkohol, inget godis eller chips. En liten vårstädning i kroppen. Men det är ju också så att jag just nu skriver på en bok om livskvalitet genom ett långt liv som är baserad på de blå zonerna i världen. Ett sätt som jag själv levt på väldigt ofta genom mitt liv, vilket gör att jag känner att jag verkligen kan skriva om det. Och därför går jag också ALL IN när det gäller det sättet att leva f r o m nu tills dess att boken är klar. Och även efter det förhoppningsvis om de ger de resultaten som jag hoppas. Vår kost hemma just nu innehåller väldigt mycket grönsaker. Man kan säga att halva vår tallrik är grönsaker och mycket grönt. Sedan är det en liten del protein av vilket slag som det än passar. Vegetabiliskt protein, mjölk protein eller animaliskt. Sedan en del kolhydrater i form av bröd, pasta, ris osv och i den delen har jag klämt in olivoljan på bilden men det kan ju var och en gåta som de vill. Jag har lagt i min lilla tallriksmodell frukten som en egen del. Den kan ju annars både ligga bland den stora delen av "grönt" eller bland kolhydrater. Men beroende på vilken frukt man äter så kan de innehålla mycket socker så för att hjälpa mig själv har jag lagt in det som en del av mina fyra delar så det inte blir att jag dricker frukt smoothies hela dagen för att det är enkelt. Det sägs att tre frukter om dagen är det optimala för att få i sig de elektrolyter ( naturlig vätska och mineraler ) för att kroppen inte ska bli uttorkad. Så jag försöker hålla mig till det med en dl bär i olika former. Problemet har varit lite hur jag, som Monica och Gunnar gör, kan inkludera min kille. Martin är framför allt inte intresserad av denna kost så som jag även om han håller med allt annat när det gäller de blå zonerna. Han vill gärna ha kött i varje måltid. Det vill inte jag. Så då får jag lära mig ett sätt att laga mat utan att det ska bli för mycket jobb och utan att jag ska försaka mitt sätt att leva just nu. Så tex vill jag gärna ha sötpotatis och paprika men det är Martin inte så förtjust i. Så häromdagen gjorde jag en soppa på grönsaker och grönsaksbuljong där jag hackade ner sötpotatisen i små bitar så han inte skulle känna av smaken. Och i denna form smakar den mer som morötter vilket han tycker om. Jag har fryst in fläsk i portionsform som jag köpte av bönderna i Järvsö och det tog jag nu fram till Martin och stekte det och la det ovan på det som tillslut blev en nudelsoppa. Jag själv tog färsk paprika istället. Färsk paprika har dubbel så mycket c- vitamin än apelsin. Det ni! Och han älskade det! Nu är kl 07.23 och jag tänkte att jag idag ska till frukost göra min fruktsallad som Martin verkligen tycker om. Det är med ett äpple, en apelsin och en banan. MEN det är också med avokado för att få de nyttiga fettet från den. Martin tycker inte om avokado. MEN finhackad och uppblandad med de andra frukterna så märker han inte av den. Och sedan en dl blåbär eller andra bär till det. Jag rör ihop det och istället för att ha kefir eller yoghurt som bas är frukten vår bas och jag häller proteinet ovan på den vackra fruktsalladen. Men först öppnar jag upp en tablett av nyttiga bakterier och blandar med kefiren. Jo jag vet att det redan är det i kefiren men jag vill ha lite till. Jag använder det från Elexirpharma men tex MEDS har många olika att välja mellan. Martin vill gärna ha någon typ av granola men jag håller mig så mycket som möjligt ifrån gluten och äter det bara i form av riktigt bra surdegsbröd och gärna av kulturvete som emmer mjöl. Så jag hoppar gärna granolan på morgonen. Dessutom vill jag känna mig lätt. Det blir för tung frukost för mig så jag brukar istället ta mer av fruktsalladen än vad han får. Så jag måste säga att jag tycker att det går rätt bra. Jag märker redan att värken i mina leder börjar släppa och även om det blev att jag fuskade lite med lite chips så var det minimalt om jag tänker på vad jag brukar trycka i mig av dessa super goda onyttiga krispigheten. 🥺Det gäller bara att komma ihåg att grunden för oss båda är grönsakerna. Proteinet ska det bara var en mindre del av och inte huvuddelen och då gör det inte något att det kan vara olika för oss båda. Vi försöker ju bara äta animaliskt ifrån Sverige och ekologiskt eller allra helst lokalt. Så vi köpte lamm som vi har att ta fram när vi behöver. Och jag äter hellre lamm eller vilt istället för nötkött. OM jag får välja. Och lagar jag maten är det ju jag som bestämmer 😉 Martin kanske äter animaliska proteiner två gånger om dagen medan jag kan äta det max varannan dag. Ett alternativ till kära vänner??I helgen skulle vi på tacos och Mello middag hos våra vänner Bitte och Per. Då tog jag fram tjocka revbenspjäll av lamm. Något jag ändå vet att vi inte kommer laga. Och det stekte jag på så porerna stängdes och sedan kokade jag det i vatten till hälften och så ner med salt och kryddor och faktiskt lite taco krydda. Det fick stå i ca en timme, ja kanske lite till, och puttra och sedan tog jag bort benen och hackade köttet i små små bitar och hällde över lite av den buljong som nu blivit så vi kunde ha med oss det till taco kvällen istället för köttfärsen som bjöds. Benen la jag tillbaka i resterande buljong och det fick puttra i en timme till och sedan frös jag in det så jag kunde använda det till buljong längre fram. För mig är det jätte viktigt att använda allt framförallt när det gäller animaliskt. Ska något djur dö för att min familj ska få i sig proteiner då ska ALLT tas om hand och med kärlek och inget frosseri. BASTA! Så dagen efter gjorde jag varma grönsaker i ugn med fetaost till middag. Och så fick lammbitarna som var över från dagen innan bli till kvällens protein. Till detta gjorde jag en tomatsås med squash, aubergine och svamp och så slängde jag i resten av soppa med sötpotatisen. Mormor lärde mig nämligen att inget får slängas!! Koka soppa på en spik och rester är tricket. Och det blev såååååå gott!! Massor av nyttigheter och jag kände mig väldigt nöjd med att jag verkligen lagat mat hemma och tagit mig den tiden. För hemlagad mat, utan konstiga tillsatser, är den gemensamma tråden för långt och friskt liv. Och Martin älskade det! Vilken tur! För annars får han laga sin mat själv nästa gång. Jag har hittat min melodi och ser fram emot att testa detta nu. Nästa blogg kommer handla om vad jag ytterligare ska fokusera på de närmaste 6 månaderna tills dess att boken blir klar. Kram på er! Malin