Finns det något ljuvligare än när hösten kommer och vi får skörda alla gåvor som moder jord ger oss? Den senaste veckan har vi plockat 10 litet trattkantareller och gjort fantastiskt nyttig must av våra aronia bär. Sådan lycka!! Aronia bären är ju en av våra superbär. Fullproppad med nyttigheter och fibrer. Vi plockade av busken och sedan frös vi in alltihop. När det var genomfruset körde jag det till Järvsö musteri och där tinade Anna dom och pressade ut saften tillsammans med 50 % äpplen. Det som blev kvar av aronia bären torkade vi och ska använda som te. Och jag mixade även de torkade och la i frysen för att kunna ha som smoothie. Så här står det på Aroniainfo.se : ”Aronia har den högsta koncentrationen av antioxidanter som uppmätts i någon frukt. Den har ett mycket högt ORAC värde, 16062 (micro-mol of Trolox Evivalenter per 100 gr).Den mörka färgen kommer sig av höga halter av fenola flavonoider, en grupp fytoämnen som kallas antocyaniner. Aronia innehåller 1480 mgr antocyanin och 664 mg proantocyanidin per 100 gr färsk frukt. Lab-analyser har isolerat cyanidin-3-galaktosid, quercetin, peonidin, delphinidin, petunidin, epicatechin, caffeic acid, pelargonidin och malvidin. Dessa har vetenskapligt bevisade antioxidativa effekter. Det finns hundratals flavonoider, och alla har inte ens namngivits än, men de finns naturligt i Aronian liksom i andra frukter och bär, särskilt de färgrika. Aronia innehåller också de mer välkända vitamin C, karotener, folsyra och naturligt vitamin E. Dessutom mineraler som kalium, järn och mangan. Oxidativ stress anses vara medbrottsling vid hjärt-kärlsjukdom, cancer, diabetes, demens, alzheimer, parkinson, rheumatit, makulär degeneration, grå starr och autoimmuna sjukdomar.” Trattkantarellerna har vi torkat. En del av dom låter vi vara som dom är i en burk. Andra malde jag ner tillsammans med örter till ett pulver som jag kan använda i såser. Super bra!! Det är verkligen kantarell år så ut i skogen nu om ni inte varit där än och plocka dessa gåvor. Det är en sådan lycka!! Kram Malin