Ja det är ju tur att ordet "lagom" och orden " inte mätt bara nästan" är en viktig del i de blå zonernas filosofi om ett långt hälsosamt liv. För annars skulle jag kunna bli stor som ett hus av den här maten hur bra den än är. Det är ju så otroligt gott. När kvinnan på restaurangen kom fram med denna bricka häromdagen och sa att jag kunde välja en eller flera förrätter utbrast jag " Du skojar väl?? Det här var inte snällt! Det är ju omöjligt att bara välja en! " Smakar och dofter förför en hungrig Malin mer än lätt. Men jag var klok och fokuserade på Chortan. De kokta vilda gröna järnrika bladen som du dränker i färsk citron. Bland det bästa jag vet! Men maten här stärker och när inte bara min kropp utan också min själ. För långsamhetens lov gäller i allt jag gör här och är också den melodin som tillhör de blå zonerna. Och jag äter långsamt och njuter av varenda tugga. Det jag också försöker göra det är att påminna mig om processen grönsakerna och maten gott igenom innan den möter min mun. Platserna de vuxit på. Solen som fått dem att sträcka sig upp mot himlen efter det regn som fallit. Jorden som närt dom med sina mineraler och de små insekterna, skalbaggarna och maskarna som gjort sitt jobb för att jag just nu i det ögonblick ska få njuta av den här maten. Sedan tänker jag på de som plockat grönsakerna, vad dom tänkt på när dom gjorde det. Var tanken och snuddade vid någon dom saknar eller vid barnen där hemma som snart kommer hem från skolan. De som tillrett maten. De som haft en plan på vad menyn ska vara idag på restaurangen jag äter. Smakerna som ska blandas för att jag ska njuta av min mat. På så sätt slänger jag inte i mig maten utan jag känner istället tacksamhet och lugn och äter med samma kärlek som naturen har gett de grönsaker jag äter. Det grekiska kaffe är hälsosamt av två skäl. Det innehåller polyfenoler, antioxidanter som de flesta kaffe gör som fått växa med kärlek men den andra nyttiga delen med grekiska kaffet är att det måste drickas långsamt. Det är nämligen så att det tillreds på samma sätt som vårt kokkaffe så när det hälls upp så är de små små kornen kvar och de behöver få sjunka ner till botten på koppen. Där av dricker man det långsamt och får tid att njuta och prata med vänner eller läsa en bok. Bild av Tine Wallin från vår hemliga stand. Så om du känner att du vill ge din kropp lite extra kärlek i sommar gör som grekerna. Ät mycket grönsaker. Både varma och kalla. Och ta gärna fram citron, olivolja och havssalt att krydda det med istället för vanlig dressing. Ät långsamt och njut av stunden du har. Och ät lagom... Aldrig dig proppmätt. Och vill du dricka vin eller öl, låt det vara som en " krydda" till din måltid. Inte något du dränker " maten" med där i magen. Drick långsamt och njut. Se druvorna som fångat in solen, regnet och kärleken från dem som plockar dom där på gårdarna i Italien, Spanien eller kanske Grekland. Jag lovar dig att då kommer både kroppen och själen må så bra. långsamhetens lov.... älskar den meningen. Kram från Kefalonia