Yummy Jag älskar ju bröd men är ju gluten känslig, dock inte allergisk. Ser det snarare som ett hälsosammare val än att äta vanligt vete. Min favorit bland kultursädeslag är Emmer. Dom växer sig höga som sädesslag ska göra. Då är dom bättre för miljön OCH för våra magar då de innehållet mindre av det dåliga gluten proteinet. Eftersom de haft tid på sig att växa har de alla beståndsdelar som våra kroppar behöver för att smälta det. Ljuvliga goda Emmer Jag försöker inte äta så mycket bröd pga min känslighet så jag njuter verkligen när jag får och då gör jag dessa SUPER goda scones från ett recept jag hittade på ica.se som jag har modellerat om lite. Recept Malins scones: 4 dl emmer 2 tsk bakpulver 2 kryddmått Celtic salt 50 g fett eller olja. Jag tog laktosfritt smör denna gång. 2 DL plant baserad vätska. Jag tog mandeldryck. En näve nötmix. Jag tog min egna mix på walnötter, pumpafrön, solrosfrön och hasselnöt. Sätt ugnen på 250°C. Blanda emmer, bakpulver, nötter och salt i en bunke. Finfördela fett i mjölblandningen. Jag använder händerna och smular på samma sätt som med pajdeg. Tillsätt vätska och rör snabbt ihop till en kladdig deg. Jag bearbetade den nästan inte alls. Bara ser till att det blandas. Om du har smör kan det även vara i små klumpar, det är bara gott. Klicka ut 2 kakor, 8 bullar eller en längd på en plåt med bakplåtspapper (för 8 st). Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Njut med det pålägg du älskar mest. Jag tycker emmer är så otroligt gott sädesslag och lite nötig i som smak så jag äter det ibland även bara med skivat äpple. Så blev det i morse. Testa det! Så gott!! Namaste! Malin Om gluten: När det gäller olika typer av gluten i vete har dessa en lång och komplicerad historia.Det vi slarvigt kallar gluten består av flera hundra olika proteiner som liknar varandra men har olika skadlighet. Gluten utgörs huvudsakligen av prolaminer och gluteniner. I vete kallas prolaminerna för gliadiner och det är särskilt en av dessa, alfa-gliadin, som spelar störst roll för utvecklingen av glutenintolerans. Alfa-gliadinet har olika gensekvenser, s k epitoper, och fyra av dessa har större skadlighet. Det finns betydligt mer av dessa skadliga epitoper i moderna vetesorter, jämfört med äldre kulturveten. Det finns mindre av skadliga epitoper i andra sädesslag som råg och korn. Kulturveten är mer ursprungliga, äldre sorter som inte är växtförädlade utan mer naturligt och evolutionärt hybridiserade. Det kan gå till så att man sår ut olika vetesorter på en plats och sedan uppstår sorter som passar klimatet och förhållandena på platsen. Det finns en rad äldre vetesorter att köpa idag, exempelvis emmer, enkorn, speltvete (dinkel), Ölandsvete och andra liknande lantvetesorter, som alltså innehåller en annan sammansättning av gluten och mindre av just det glutenprotein som ökar risken för att få glutenintolerans. Källa: Ytterjärnaforum Om Emmervete: Emmer härstammar från en korsning mellan enkorn och ett vildgräs, och började odlas för ca 8 000 år sedan. Emmer finns både i en ”vit” vårsådd variant och en ”svart” höstsådd. Kärnorna ligger ombäddade i ett tjockt skal, vilket skyddar mot tex. luftföroreningar. Det måste skalas innan man kan mala det, liksom hos enkorn och dinkel. Emmer har ett högt näringsinnehåll och en helt egen unik smak. Bakningsegenskaperna liknar enkornets. Den lämpar sig utmärkt till ett bröd med mycket fullkorn. Källa: warbrokvarn.se