I vår familj som ni vet har vi ju en som föredrar kött och en som föredrar vegan mat. De första åren med Martin blev det mycket anpassning till hans sätt att vilja leva. Och jag tror att det blev så för att jag var väldigt ledsen efter att förlorat min mamma. Jag brydde mig egentligen inte så mycket om min kropp och vad jag visste att den behövde. Mina känslor var prio och så måste det få vara. Det var liksom lättare att bara äta det Martin också åt och hellre fokusera på mina känslor och hålla hakan uppe. Det är så viktigt att acceptera att vi alla har en specifik kroppsuppbyggnad och att den ligger genetiskt. Så en del kan utan några svårigheter bara äta vegan medan andra som jag får många jobbiga fysiska konsekvenser av det. Jag är blodgrupp 0 vilket är jägar kroppen så jag behöver tyvärr animaliskt för att orka. MEN jag behöver inte mycket. Plus att vi också går igenom olika perioder av livet. Barn, ungdom, arbetsför ålder, graviditeter, klimakteriet osv.. där kroppen behöver lite olika stöd för att orka. Bara DU vet vad din kropp behöver mest just nu. Idag så är jag tillbaka på banan igen och under ett års tid har jag ätit det jag kallar klimakteriesmart ( Kommer en bok om det 2023 ;-) ) Och alla bitar börja landa på rätt ställe igen. Min kost är idag till större delen vegan men med vad jag kallar "tillskot av naturligt protein" emellan åt. Så här kommer ett recept på en Sjömangryta som jag gjorde igår med min klassiska " HAN och JAG " variation. Jag gör alltid för 4 personer och fryser in i portioner sedan. Sjömansbiff á la Malin och Martin. TILL 4 PERSONER 8 skivor rostbiff à 100 g1 gul lök1 röd lök2 vitlöksklyftor10 potatisar1/2 msk smör1/2 msk olivolja 1liter grönsaksbuljong 3 lagerblad Svartpeppar efter smakFrank blandning av kryddor som jag hittar hemma som tex timjan, oregano och rosmarin. Gå på feeling. ;-) TILL SÅSEN 2 msk beurre manié eller se notis nedan. Salt OM det behövs. Några droppar Worcestershire SauceNotis: Beurre manié är lika delar mjukt smör och vetemjöl som knådas ihop till en pasta och används som toppredning av såser och buljonger. Men jag använder rismjöl istället. Du kan självklart testa med olivolja istället för smör och pudra på rismjölet när du reder såsen. Jag tycker personligen att det lilla smör jag steker köttet i räcker och så pudrar jag rismjöl över tills det blir den konsistens jag vill ha på såsen. GÖR SÅ HÄR Skala lök och potatis och skär dem i ½ cm tjocka skivor. Värm upp en gjut- järnspanna eller -gryta med lock och stek rostbiffskivorna i smöret på båda sidor tills de får färg. Salta och peppra. Ta upp köttet. Värm ugnen till 175° varmluft eller 200 vanlig. Varva kött, lök och potatis i gjutjärnspannan eller i en ugnssäker form. MEN gör en liten form till dig där du gör samma sak men utan köttet. Jag gör dom båda samtidigt så jag har koll på att det räcker. I min form lägger jag också en skivad morot. Häll buljong i de båda formarna. Tillsätt kryddorna och ställ in i ugnen. Jag kör utan lock och går emellanåt in ser till att buljongen täcker potatisen och köttet. Låt stå i ugnen i ca 45 min. Du får går lite på känsla och smaka av potatisen efter som vi alla skär lite olika och låt annars grytan stå i ugnen en stund till. Ta ut grytan och sila typ halva buljongen från grytan med köttet. Koka sedan upp den och rör ner lite beurre manié i taget tills såsen får en lämplig konsistens. Krydda med salt, peppar och lite Worcetershire Sauce. Du har nu två grytor. En vegetarisk och en med kött. Jag låter såsen vara vid sidan men en del lägger den över köttet igen. SERVERA Sjömansbiffen med hackad persilja, rårörda lingon och en sallad på tec grönkål och spenat. Det går utmärkt att byta ut lingonen. Jag åt min gryta och så tog jag en liten skiva rostbiff och lite av såsen. Mer än så behöver inte min kropp. Du kan välja självklart att bara äta den vegetariska. Lycka till! Kram Malin