Hon kom in i mitt liv för drygt två månader sedan. Jag skapade henne genom att blanda mitt favorit mjöl Emmer mjöl och ljummet vatten. Tillsammans fick dom vila på en varm plats i mitt vardagsrum där fermenteringen sakta började sätta igång. Och sedan matade jag henne varje dag så hon sakta började få till de där härliga probiotika bakterierna som jag sedan använder till mitt bröd och till min ansiktsmask. Jag som vanligtvis har problem med att äta bröd kunde nu tillgodose mig det nyttiga i brödet och probiotika hjälper mig att bryta ner det som jag är känsligare för. Sedan jag började att göra min egen surdeg och sedan Martin och jag började baka surdegsbröd så har detta varit lite av hela vår värld den senaste tiden. Och jag har inte haft problem med magen eller ont i lederna. Snarare tvärtom. Känner mig starkare och friskare än på länge. Och min hud mår lycka! Detta i sin tur har gjort att vi har läst otroligt mycket om surdeg och probiotika inför min nästa bok om naturliga hälsa och skönhet. Vi känner att det är ett måste att ha med detta i den. Det var Martin som hade läst i någon engelska text att det går jätte bra att använda surdeg som ansiktsmask. Dels för att probiotika är väldigt bra för huden. Men också för att surdegen stelnar och när du sedan blöter upp den blir den som en jätte fin peeling. Så självklart så testade jag det. Och kvinnan som skrivit den engelska artikeln hade rätt! Huden blev som en bäbis hud. Så hur gör man sin surdeg då. Ja ett knep är att få en bit av en vän eller köpa på ett surdegsbageri. OM de har den möjligheten. Men jag rekommenderar verkligen alla att göra sin egen surdeg och ha hemma för att baka bröd, slänga i pannkakor eller bullar istället för vanlig jäst eller för att ha som ansiktsmask. Även om det kräver lite mer jobb av dig så är det värt det för kroppen och huden OCH det är bra för ekonomin. Så hur gör man då? Dag 1. När det gäller surdeg så finns det hur många recept som helst och många olika knep. Jag och Martin valde det renaste pga av jag bad om det. Det finns dom som blandar i äppeljuice eller yoghurt för att kicka igång den snabbare. Men vår lilla surdegsmamma, som jag kallar Mamacita, hon är gjord på 1 dl ljummet vatten och 1 dl mjöl. I mitt fall är det som sagt kulturvetemjöl medan Martin använda ekologisk vetemjöl till sin. Det går också att blanda tex 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl. Blanda ihop detta till en tjock smet som liknar en trögflytande pannkakssmet och täck över med en plastfilm eller en fuktig ren tygservett. Så det inte blir en hårt lock på smeten. Ställ lilla surdegsmamman på en varm plats i rummet där det inte blåser kallt. Jag tror jag på kärlek så jag håller burken en liten stund i mina händer och välkomnar den till min lilla familj. Det kan också vara bra att dofta smeten så du lär dig att känna in processen genom dina sinnen.Dag 2. Nu kan du märka att det börjar hända lite saker med din smet. Du kan känna på doften att det är något på gång. Kanske har det börjat visa sig lite bubblor men det kan ta upp till två dar innan det händer så ingen stress över det. Gör nu om samma process som dagen innan. Blanda ihop 1 dl ljummet vatten med 1 dl mjöl och blanda ner det tillsammans med lite kärlek i burken med lilla mamman. Du kan blanda detta direkt i burken men det kan bli rätt geggigt och jag och Martin tycker om när vi ser probiotika processen växa och det syns tydligare om glaset på burken inte är alldeles geggigt. Det är lättare att hålla den fin om du blandar ihop vid sidan av och sedan rör ner smeten varsamt i burken med lilla mamman. Vi brukar dra med skeden vid kanterna så vi får ner allt. Låt nu Mamacitan få vila igen. Dag 3. Idag börjar vi ta bort 1 till 2 msk och slänga i vår kompost för att det inte ska bli för mycket surdeg att ta hand om. Det kan du göra regelbundet from nu beroende på hur mycket surdeg du ska använda. Och gör samma process som tidigare. Glöm inte att ge den lite kärlek också. Det är levande kultur som sedan ska ta hand om dig och din kropp. 😘Dag 4. Nu kan du känna tydligt på doften att det blivit surare och se de söta små bubblorna. Idag är dagen då du kan börja använda din surdeg och för varje dag som du matar den kommer det bara bli bättre och bättre och det kommer gå fortare och fortare att bli de där små bubblorna. Ett tips är att sätta en liten tejpbit när du matat din surdeg och sedan se hur mycket den jäser. Efter ca 4-6 timmar så faller den ihop igen men jobbar fortfarande. Martin baka mer än vad jag gör för han håller på att lära sig allt om surdegsbakning. Jag bakar en gång i veckan och lindar in brödet efter en dag i en ren kökshandduk och det i en plastpåse. Då håller sig brödet fräsch i 4 till fem dar. Eller så skär jag upp det och fryser in så jag har. Jag äter inte mer än kanske en skiva om dagen. Men vi skulle ju prata ansikte nu. Det är alltså nu du kan börja använda det som ansiktsmask. Men efter en vecka är den ännu bättre tycker jag. Så vid 4e dagen matar jag den som vanligt men denna gång ställer jag in den i kylskåpet. Viktigt att ta en platspåse eller plastfilm över nu eftersom den annars kan den ta doft ifrån kylskåpet. När surdeg står i kylskåpet saktar processen ner och går långsamt fram så då behöver du bara mata den 1-2 gånger i veckan. Vilket passar mig perfekt. När jag ska göra en mask då tar jag ut smeten och tar upp lite med en ren tsk. (Jag brukar skölja av den med hett vatten och sedan ljummet för att vara säkert på att den inte har ngt medel från diskmaskinen på sig och för att inte bränna min mamacita när jag för ner skeden i burken.) En tsk räcker till hela ansiktet. Smörj in ansiktet och dra sedan fingrarna i uppåtgående rörelser eller i sidorörelser. Lite som att du vill att det är den riktningen masken ska gå när den stelnar. Uppåt och utåt, inte inåt och neråt. Ställ tillbaka burken i kylen. Du behöver inte mata den om du nyligen gjort det. Som sagt i kylen klarar den sig i ca en vecka. Ställ den på en plats så du alltid ser den så du inte glömmer bort den. Låt nu masken sitta så den stelnar ordentligt. När masken stelnat tar jag en liten frottéhandduk och blöter den men varmt behagligt vatten och på så sätt mjukar upp masken innan jag börjar torka av den. Allt eftersom den mjuknar börjar jag tvätta av den med cirkelrörelser med hjälp av den lilla handduken. Jag sköljer sedan ansiktet och går med fingrarna överallt för att kolla så allt mask är borta. Oftast har jag missat och får ta hjälp av den ursköljda handduken. När jag är klar och ansiktet är bort sprejar jag med en mist. Antingen den jag gjort själv av ett ört te eller den med doft av Neroli hos Loelle. Och så klappar jag in misten i huden och sedan ansiktskräm. Men det går jätte bra utan mist också. Tänk på att om du bakar med surdegen behöver du mata den dagen innan. Martin brukar vänta sex timmar. Och du behöver alltså ta ut den ur kylskåpet då också så den har en dag i rumstemperatur. Eftersom probiotika hjälper kroppen att bryta ner de gluten proteiner som är jobbiga för magen spelar det egentligen ingen roll vilket mjöl du använder men jag ville känna mig trygg så jag håller mig till kulturmjöl som emmer, spelt, durumvete eller ölandsvete. Detsamma känner jag för min hud. Känns som det finns mer nyttigheter som mineraler i kulturmjöl än bara vanligt vetemjöl. Men om du bara är ute efter probiotika går vetemjöl super bra. Om du har några frågor så skriv ner dom här på kommentarer så svarar jag så snart jag är ute på sidan igen. Om det verkligen inte funkar för dig så kanske jag kan ordna hur du kan du köpa en av mig. Ska bara försöka lösa det praktiskt. Det är ju en levande kultur. Lycka till! Kram Malin