De är våra bästa vänner sägs det. Vår hund Bodhi blev en kär vän som fortfarande två och ett halvt år efter att han är borta är så saknad. Rhodisian Ridgeback blir ofta inte äldre än 10…11 år beroende på livet förstås. Vår blev 10,5 och han dog av cancer som nog hade värkt i hans kropp sedan ett år tillbaka. Härom kvällen var vår vän Anki här. Hon berättade lite om sin pappas hundar och de liv de levt på gården där de växte upp. De hade haft många hundar under årens lopp eftersom han också jagade. Ofta var dom fler en bara en. Hennes föräldrar gav sina hundar en blandning som de själva kokade ihop. När grannen, som har hjortar, hade fått ett djur som dött på naturlig väg ( då får man inte sälja det till människor) då köpte hennes föräldrar det hjortköttet. De blandade ner mjöl som de köpt från tevekvarn och tillsammans med de ägg som hönsfarmen lite längre bort inte använde ( dubbla ägg gulor, fel färg ) , kokade dom till en färs som blev till hundmat. Jag såg hur Martin lyssnade ihärdigt och ställde frågor om hur de hade gjort. Sedan kom förstås den väntade frågan: Hur dog dom? Som Anki minns det fick ingen av hundarna cancer förutom en och han var rätt gammal. Alla andra dog av ålderdom. Martin tittade på mig med stadig blick. Anki frågade varför han undrade och han svarade, ”Vår hund hade massor av cancer när han gick bort, Malins hund hade cancer, många vänners hundar har fått cancer eller har annan typ av problem med leder och liknande. Jag blir fundersam när du säger det här för jag undrar om det är alla tillsatser det är i köpt hundmat. ” Men jag visste också vad den där blicken han gav mig sa, för vi har pratat väldigt mycket om att titta på allt vi köper i affären av ” färdig” mat på vad de innehåller. Och ALLTID sträva efter så ren mat som möjligt. Vi lagar också väldigt mycket mat hemma nu för tiden eftersom jag vill ha så mycket vegan mat som möjligt och Martin vill ha kött. Det är lättare med de olika önskemålen att jag lagar maten hemma. För mig som helst äter glutenfri mat nu har det varit ännu tuffare. För köpta glutenfria eller plantbaserade produkter innehåller MASSOR av tillsatser. Så jag har verkligen behövt plugga på. Och många gånger valt ren grädde istället för plantbaserad grädde som bara innehåller massor av skit när jag inte hunnit göra egen mandelgrädde ( går visserligen väldigt snabbt att göra). Nej bättre att laga mat hemma för mig! Fruktsallad med mandel/walnöt/sesamfrön/solrosfrön röra til frukost. Det är också därför vi köpt gården på landet. För att kunna äta och odla mer bra mat. Vi har inga planer att bli bönder eller flytta hit 100 % men vi vill leva mer hållbart under sommaren och första delen av hösten och se till att vi äter mer egen mat än tidigare. Odlad som tillagad. Så ämnet har varit aktuellt här hemma och Ankis ord om hundarna övertygade oss om att vi ska fortsätta på vår banan. Så t o m när vi skulle köpa fredagsmys igår kom vi fram till att det var bättre att göra sin egen dipp än köpa de där påsarna. Det blev gräddfil för mig också för den plantbaserad innehöll så mycket tillsatser att jag slutade läsa vid hälften. Även om det ibland är normala saker som ha konstiga namn på innehålla förteckningen så är det FÖR mycket jag inte vet vad det är. Jag menar t o m köttfärs sprejas med något för att hålla längre i kyldiskarna. Det var min son Christopher som lärde mig det. Att alltid be om mald förs i köttdisken. Ja ni, ibland får man kompromissa och lita på att mormor hade rätt. Riktig grädde funkar. Folk dig inte av cancer på samma sätt förr och hade inte samma problem med leder och likande. De dog oftast i januari när det var kallt och många sjukdomar härjade. Jag som släktforskar ser det på de datum som dyker upp om när någon dog yngre. Det var ofta Januari eller februari eller i en olycka i tex skogen. I ett av breven till Amerika står det till och med ” som alltid i januari ” när någon hade dött. Så hur hälsosamma vi än försöker vara med alla light produkter och glutenfria och plantbaserad mat ska vi nog ta oss en funderar över vad det är som gör att hundar som äter hundmat med tillsatser ( för att det ska hålla länge) får mer sjukdomar och de hundar som äter hemlagad mat blir mindre sjuka… OM det nu är så. Eller om detta bara är en tillfällighet. 😉Ja ja … DET är något vi tänker mycket på just nu. Och vi vill leva rent så mycket det går. Kram från en som börjat sätta frön hemma redan och längtar till sommaren. ps: Här säger en hjärtläkare : ” Innehåller ngt fem ingredienser eller mer ÄT DET INTE.” Han syftar på lista av ingredienser på förpackningen .