Så som jag sa tidigare så begav vi oss upp i bergen till Siflogo winery och Vasilis som mötte oss i dörren utanför familjen lilla vingård. Vasilis hinner bara börja så förstår både jag och Martin att han brinner för pappas lilla vingård deras naturviner. Han brinner även för Lefkas egna druvor och har nu separerat på de viner med blandade druvor som hans far en gång gjorde till att skapa god viner från var och en av de inhemska druvorna. Han går igenom steg för steg för oss och visar oss runt på den lilla lilla gården. När vi kommer ner till där vinet får mogna i de vackra franska ekfaten doftar det ek, fukt och natur. Han låter oss smaka av de olika vinerna och vi börjar med det vita och det lättaste i smaken. Det som är viktigt när man smakar naturviner är att komma ihåg att de ofta är ganska långt ifrån smaken och doften av de viner vi är van att dricka. Dessa viner innehåller inga tillsatser som ska balansera smakerna och den fermenterade processen skapar en levande bakterie kultur som lever sitt egna liv. Vilket gör det hälsosammare. Min erfarenhet är att när många av de större vinproducenterna försöker sig på naturviner blir det inte alls lika bra. Det blir lite konstiga i smaken, nästan så jag ibland tror att de vill att vi ska inte tycka om dem. När jag varit i tex Grekland och smakar familjernas och restaurangerna egna naturvin är dom alltid goda men inte alls på det sättet som de vanligare varianter av vin är. De smakar oftast lite syrligare, lite mer tanin och mer natur. Jag tycker också att de är godaste lite svalare än rumstempererat vin. För mig handlar det om att slå av vanliga vinhjärnan och tänka hälsosammare ( för att vara en alkoholhaltig dryck) , friskare och lite som en torr kambucha men gjord på druvor. Älskart!! Och jag blev inte det minsta besviken hos Vasilis! Såååå gott naturvin! Vi förklarade att Systembolaget i Sverige kan beställa hem från mindre vingårdar och vi ska verkligen försöka när vi kommer hem. Han lyssnadenoch hoppades på ett nordligare äventyr för hans viner. Nu går många av deras viner USA eller Grekland. Även Spanien har börjar köpa några. Han berättade också att han hade några liter av ett vin som inte hade utvecklats på det sätt han ville och fortfarande hade kvar för mycket sötma. Han visste inte vad han skulle göra med det och fermentering höll fortfarande på precis som i en Kambucha. Jag bad att få smaka och höll på att trilla av pinn som vi säger i Sverige. Sååååå gott!! Som en Rosé/cider/ kambucha så jag sa att han fick absolut INTE slänga det!! Tänker man vin är det sött vilket också var Martins reaktion. Tänker man kambucha, cider eller svalkade alkoholhaltig sommar dryck… oh yes!! Ett glas av detta och två isbitar en solig varm dag i sommar: WOAW!!! Plus full av nyttiga tarmbakterier pga den naturliga jäsningen. Det är ju full pott! Sååååå synd att jag inte kan ta med det hem! Eller låta den ligga några månader till en sötar vinäger vilket jag älskar. Mamma vad gott! Vi får se vad kloka Vasilis hittar på. Säker på att det blir bra vad han än gör. Jag är i alla fall super nöjd och jag ska definitivt ha köpa hem för att ha i sommar! Är ni intresserade så är det bara att kontakta Vasilis HÄR. Han har vinprovningar och man kan boka för besök. Efter vinbesöket tog vi oss till den omtalade Maria och hennes Taverna i byn bredvid. I hennes hus har hon byggt en liten Taverna med några få bord och menyn är olika beroende på vad hon bestämt sig för att laga. Kyckling i ugn. Grekisk sallad Kronärtskocka och ärtor med morötter. Köttbullar på ren nötkött och färska örter. T o m prins Williams fru Kate, prinsessan av Wales har tydligen varit där två gånger och då suttit på balkongen avsides med sina vänner Berättade Maria när vi fick en stund att prata med henne. Maten var precis så där hemlagat god som vi båda önskade. Och stillheten och solnedgången gjorde inte upplevelsen mindre vacker. Så tacksam över Martins kärleksförklaring på min födelsedag. Vilken dag!! ♥️Kram Malin