I Grekland brukar det under september månad vara rätt mycket getingar som försöker gotta sig av människans matbord. Och allt som doftar gott i form av krämer eller parfymer är också väldigt intressant. Så bästa knepet är att ställa något sött och gott vid bordet bredvid så drar dom sig dit istället för att hänga med dig. Vilket vi gjorde och som skapade den fantastiska bilden som Martin tog. I Grekland upplever jag att det finns väldigt lite mygg. Framför allt på öarna. Det är ganska kargt och torrt här och inte så många vattendrag att föröka sig vid. Och om jag och Martin får välja tar vi helst getingar före mygg. Vi är båda allergiska mot dom och det blir ett outhärdligt kliande och smörjande med starka krämer. Inget kul alls. Getingar kan vi ha lite koll på och se till att de har party någon annanstans. Och blir de alldeles för jobbiga så har det ett knep här som är lite mer dramatiskt för getingarna. De skär av en vattenflaska på mitten och vänder sedan toppen på flaskan ner i botten delen av flaskan. Sedan fyller de på med lite apelsin juice. Getingarna tar sig ner genom hålet men kommer sedan inte ut igen och drunknar. Häller man lite vinäger i apelsin saften behöver man inte oroa sig för att bin, som håller på med sin honung och som vi INTE vill ska dö, ska bli intresserade. Vinäger är jäst och " gammalt" och det äter inte bin. De är " raw food " ätare. Lite finare i kanten och äter inte vad som helat. Men getingar bryr sig inte om sånt. Btw visste ni att det OFTAST är honor som är runt er mat och är envist irriterande? Det är åtminstone bara honan som sticker dig och hon förlorar inte gadden när hon sticker dig som bina utan kan göra det igen. Hanen håller sig oftast i boet och ser till att kramas med en gång per år. Sedan dör dom. Under sommaren bygger getingarna bon och matar sina larver med animaliskt protein där fisk är en favorit. När sen sommaren kommer och boet är byggt, larverna feta och glada och en ny drottning är född måste de ge sig ut för påfyllande av energi. Målet är nektar och frukt. Där av att vi upplever att de kommer fler runt våra matbord i slutet av augusti och som nu här i september. Det ni! Foto : Martin Charlton