Sitter på den plats där jag många gånger såg min mormor sitta med en kopp kaffe och en cigarill. Här såg jag henne så många gånger sitta och se ut över bergen mot Vålsjö där hon växte upp. Här drömde hon iväg till de som inte längre fanns i hennes liv men som skapat ett sådant stort avtryck i henne. Och det var också här jag satte mig ned med henne och fick höra vår familj historia. En gång i tiden fick jag en kokbok av henne. Jag var gravid med min äldsta son Christopher och hon kanske tyckte det var dags för mig att lära mig att laga mat vad vet jag. Som ni ser har jag den fortfarande kvar. Äkta svensk husmanskost som jag idag får anpassa efter den nya tidens mer hälsosamma mat. Men ibland tror jag att mormor hade rätt när hon sa " Det var ingen fel på vår mat. Det var inte tal om allergier då. Riktig mat från böndernas djur och grönsaker ( utan hormoner och tillsatser eller besprutningar) var bra mat." Något som är jul för mig är min mormors kardemumma kringlor. Något som hon burit med sig i sitt arv från sin farmor Brita i Vålsjö. Mormor berättade att de alltid hade mördeg i kylen när hon var barn så att hennes farmor alltid kunde bjuda på fika när det kom besök eller det var kaffe rast. Då skar hon ex antal kakor ut den rulle av mördeg hon hade i kylen och la in i ugnen. Tio minuter senare vara kakorna på bordet. Jag utgick ifrån receptet på mördeg i rutiga kokboken men bytte ut vetemjölet mot Lailas mjölmix, lite bovete mjöl och lite teff mjöl. Men som min systerdotter Jennifer sa så hade nog lailas mjöl tillsammans med mandelmjöl varit perfekt men det hade jag inte hemma. Resten av receptet med både smör och socker fick vara kvar. Det är ju ändå jul och mormors kakor. Och just därför tog jag också i 1 tsk mald kardemumma. När degen var klar la jag varsamt in den i plastfolie och formade den som jag ville. Och la in den i kylen i en timme. När den stelnat skar jag upp sex bitar kakor som nu våra gäster Cia och Anders skulle få provsmaka. Kakorna gräddandes långsamt på 175 grader i 8...9 minuter ( ej varmlufts läge). De fick svalna lite och sedan var det dags . Smaken var helt perfekt. Mormor och hennes farmor hade säkerligen godkänt dem även om de föredragit vanligt vetemjöl. Men yummy vad gott! Kakorna försvann i ett nafs och av den resterande degen går nu hälften till min syster Monica så hon kan fika lite med hembakat senare idag och resterande la jag in i kylen tills jag kommer tillbaka till järvsö i jul. I många år släktforskade jag om vår familj i den lilla byn bland de blå bergen. Jag brukar säga att det var en av de viktigaste perioderna i mitt liv. Det gjorde att jag förstod mycket av vem jag är eftersom jag präglats mycket av min mormor. Och kardemumma kringlor är ett arv hela familjen bär med sig. Även mina barn. Och i år är det jag som ska göra dom. Det ska bli så mysigt. Tack gammel gammel farmor Brita. Kram Malin