Jennifer berättar: -17 C utomhus i det vintervackra. I det röda lilla huset på trägolvet… +15 C. Det här kräver sitt av sin husägarinna. Ett par badtofflor utan rem vid stortån och ett par sockor isolerar perfekt från under foten kylan som annars letar sig in i märg och ben. Känslan att finna värme kunna krypa undan det kalla blir smått manisk. Varje morgon vid första koppen kaffe tid så pratar jag med Ellie, Mila och Elise. Mila berättar på sin söta lilla engelska om att ”Butter toast is so delicious” annat lite mer svårbegripligt och så plötsligt snappar jag upp ett ”see you soon Mormor” och något mer som troligen har med Paw Patrol att göra… Elise har tagit sig till att jollra små ljud och det är en lyx att få börja sin dag tillsammans med dem. Mila känner igen min röst! En sån lycka. Sen hon föddes har det inte fått gå mer än 3månader mellan att vi setts så det har blivit rätt så många tågresor till England med olika varianter och lösningar för att få till lite extra reseupplevelse på vägen dit och hem. Hur som helst, denna kyla… veckorna innan tåget tuffar mot England igen… Ellie säger det som det mest självklara. Din soppa, tomatsoppa än, den mest klassiska. Koka den och bjud på receptet på Malins blogg så att vi alla kan få lite värme. Soppan, den där mest klassiska tomatsoppan kom till uppe på Lill-Babs Caffär när vi behövde något bra, enkelt och värmande, när det sen blev ett Trädgårdscafé på Stenegård fick soppan flytta med och gick under namnet ”Soppa för dagen” på menyn. Och vi slängde in en och annan soppa vissa dagar men den ständiga fråga var alltid när blir det tomatsoppa. Så efter ett tag så var soppan för dagen alltid tomatsoppa. Den fick sin återkomst i den lilla Brödbutiken och nu får ni den här. Till slut… under årens lopp så har ett och annat halvdant försök och ihopslängt cirka recept delats ut och jag vet att den första soppan uppe på Caffären faktiskt inte hade samma recept som jag sen gjorde på Stenegård, men det vet ingen annan än jag.Så god jul och håll dig varm, här kommer den mest klassiska tomatsoppan Järvsö med omnejd har skådat och som legat till grund för min lön och många andras samt ett och annat äventyr och hundben. Storkok? ca 8 portioner. Den håller garanterat 5 dagar i kylen.5 burkar krossade tomater. Ta en god och bra sort. Gärna italienska1 liter riktig grädde eller tex havre1/2 gul lök grovt delad1/2 röd lök grovt delad2 vitlöksklyftor delade 2 msk paprikapulver2 msk olivolja1/3 dels kruka basilika, behöver inte delas5 buljongtärningar, grönsak.Lägg lökar, paprikapulver, olivolja i en kastrull, rör om på svag värme någon minut.Tillsätt allt det andra. Koka upp och rör då och då. När det väl bubblar, mixa soppan slät. Låt koka på svag värme i 1-15 min. Smaka av med ett klokt salt. Klart. Servera med riven västerbottenost. Och som man gör när man ätit den många dagar i rad. Tillsätt även näve små salladsblad.Har man varken tid eller lust så gör man som jag nyss och struntar i att steka löken mjuk först det går minst lika bra. Sen…Leta reda på en gammal seg brödkant att suga upp det sista av soppan med. PerfektVarsågod! Göran, Calle, Idun och andra utomsocknes. Bara att laga och njutaKram Jennifer, en lycklig systerdotter till en Auntie som är få är förunnade att ha vid sin sida♥️Ps. Kommer garanterat återkomma i ämnet klokt salt, det är en insnöad favorit.