Gamla ting är för mig så vackra. Att något använts om och om igen innan mig berör och inspirerar mig till att laga mer mat och att baka. Idag kommer det gäster hem till oss i Järvsö och jag bestämde mig för att inte åka och handla utan laga av det jag har. Sockerkaka brukar alltid gå hem och går snabbt att få till. Jag tog fram boken Retrokakor av Ingrid Maria Ericsson och letade fram ett recept som jag tyckte passade gården och den vackra sockerkaksformen som jag ärvt av min farmor. Den ger också ett vackert mönster på själva sockerkakan. Självklart gjorde jag om receptet lite, Da!! Så det blev en blandning av smör och kokosolja. Det blev vetemjöl , stenmalet vetemjöl och Emmer i tre perfekta delar. Ja la till vanilj pulver ( inte socker) och tog bara 2 dl socker istället för recepters 2,5 dl. I allt annat följde jag det till punkt och pricka. Åh så vacker den blev!! Och bara känslan av att någon har gjort precis som jag i denna form för 100-150 år sedan gjorde mig varm om hjärtat. Medan kakan stod där inne i ugnen passade jag på att läsa lite om koppars historia. Bättre att du går själv in HÄR om du vill läsa men koppar föremål var en viktig del i de svenska hushållen fram till 1900 talet. Väldigt intressant! En av de material som aldrig blir förstörda utan kan användas om och om igen. 👏🏻 Så nu kan gästerna komma! Nymalet kaffe och Berghagens sockerkaka från farmors form är redo! #varförköpanytt Kram Malin