Vårt besök i den lilla grekiska byn börjat på torget. Jag vaknar av svalorna leker utanför mitt fönster i den lilla byn som blivit oss så kär här på Kreta. Vi har hyrt en lägenhet här i ett litet byhus långt ifrån de turistiska ständerna och sorlet där. Vi åker hellre de 20 minuterna ner till stranden på dagarna och vi vet var de lite mer öde stränderna finns så vi kan lika väl bo i en by i bergen. Maten är dessutom så mycket godare och grekiskt autentisk här i byarna. Mer hemlagad och den mat som grekerna själva äter. Min vän Camilla strålade som en sol på sin 60 års fest! Vi är här för att fira min älskade vän och kollega Camilla Lebert Hirvi som fyller 60 år imorgon. Vänner från hela världen är inbjudna och deras nya vänner på Kreta. Camilla och Eric bor ju här ju sedan 3 år tillbaka. Camilla är en stor förebild för mig på många olika sätt. Men framför allt i mod. Det var det som blev en del av mitt tal igår på festen i den lilla byn Kalyves. Genom de 20 år vi känt varandra har vi pratat livet intensivt och hon är en vän som inte alltid ställer de bekväma frågorna. Vi vågar utmana varandra i vår passion att bli en bättre version av oss själva. Att ständigt växa. Det är kärlek. Att få bli mer och mer förälskade är en gåva. Kanske blir vi klokare och klokare 😉Jag och Martin köpte grekiskt kaffe när vi var och handlade frukost igår och jag låter den lagom bittra smaken från kaffe landa i min mun. Kaffet som nu har blivit min favorit och som jag alltid köper med mig en påse hem. Det ska egentligen kokas likt kokkaffe i en liten behållare men jag lyckas bra i min franska lilla kaffekokare hemma. Men det slår aldrig smakerna som blandas med intryck här och nu på terassen med soluppgången som sedan länge rest sig över havet. Jag reflekterar över festen och hela jag blir varm i hjärtat. En sann Gypset fest!! Maten, gemenskapen, dansen, sångerna och glädjen. Festen var HELT underbar och min kärlek till Camilla och Eric och min älskade Martin var TOTAL!! Idag ska vi handla på oss av grekiska produkter och framför allt de från Kreta och helst av allt ekologiska. Martins fruktsallad, lokala nötter och honung. Ägg från grannen. Vi har några vänner med oss på vår resa. Min FÖRSTA par semester resa. De skulle ändå åka på semester någonstans så de följde med oss hit. Efter allt Camilla och Eric visade oss förra året vet vi vad vi kan erbjuda våra vänner i upplevelser på ön. De älskar mat precis som vi men var lite misstänksamma till vårt grekiska upplägg : En sallad, En förrätt, en varmrätt och dela på det. Skulle maten verkligen räcka? Skulle de bli mätta? Men i Grekland delar man på maten som står på bordet och redan första lunchen förstod dom vår tanke. Vi får på detta sätt i oss mer grönsaker och lagom med protein och nästan inga kolhydrate. Kroppen blir lyckligare! Och mätt blir du flera gg om. Tabberas på Kreta 😂Vi noterar som vanligt att alla grönsaker smakar så mycket mer när de är närodlade och den lilla livsmedelsbutiken i vår by visar tydliga bevis på hemodling: De oregelbundna formerna på grönsaker och frukter. Skönheten är inte i det yttre, förutom de klara färgerna förstås, utan i djupet av smakerna. DÄR är det vackra!! Saganaki ♥️På den öde stranden borrar jag ner mina fötter i sanden där jag står ute i havet och jordar mig djupt. Viskar till havet att det är så härligt att vara ” hemma” i Grekland igen. Ber jorden läka mig. Jag mår så mycket bättre fysiskt när jag är i Grekland för min själ smälter samman med dess själ. Det är som om vi är på samma våglängd. Här, går jag barfota så mycket jag bara kan. Vart det ön är möjligt. Vår utsikt från lägenheten. Jag känner att jag det senaste året varit mycket närmare min känsla av förundran än vad jag var förut. Vet inte om det är åldern eller om det livets skörhet som gjort sig påmind de senaste åren. Men det är också att mitt liv i hälsans tecken fått mig att förstå en viktig sak. Det handlar inte om gymkort, vitaminberikat och hälsokurer. Ytan det faktum att jag är en del av naturen. Vi människor upplever oss mer i samhörighet med vår tv, våra mobiler, våra materiella saker och vår lägenhet än att komma ihåg att vi är ett LEVANDE ting som föds, lever och dör som resten av det som är en del av naturen. Jag brukar tänka att jag har mer gemensamt med min kompost på gården än vad jag har med huset jag bor i. På riktigt! Jag föds, jag lever och jag dör för att sedan bli en del av naturen igen. Och jag slänger inte vad som helst i min kompost. Jag slänger inte mat eller grönska i den som inte kan bli näringsrik jord att odla sen. Utan farliga ämnen. Så vad jag för in i min kropp är viktigt inte bara för mig utan det apelsinträd jag en dag ska bli en del av. Lunch på stranden. Lunchen tog vi idag vid stranden. Jag drog några tag med läpparna runt sugröret av den färskpressade apelsinjuicen. Helt plötsligt blir det stopp och jag blir lite irriterad men sedan tänker jag om. Jag vet ju varför. Fruktköttet från juicen har fastnat. Det är ju riktig juice. Med allt nyttig i. Och jag tar istället och dricker den som vanligt. Jag tittar på juicen igenom glaset. Tittar på alla timmar av regn och sol och jord som gett mig denna apelsin som blivit juice berika min kropp. Nästa gång måste jag säga till innan jag beställer juicen. Jag vill ju ändå inte använda plast. Nu väntar ett stopp vid olivbutiken Kanakis där vi kommer köpa olivolja och honung som kommer ifrån bergen där timjan blommar.Med mer smak av timjan än vad jag någonsin smakat förut. De är en fantastisk familj som äger detta och vi litar på deras produkter. Ägarens mamma har precis gjort egen tvål av olivolja och aloe vera. Inga konstiga tillsatser. Vi sparade alla matrester från frukosten och gav dem till grannen som i sin tur matade hönsen med det. Då stod det här utanför dörren ♥️Imorgon blir det cacao ceremonin och sång. Ska bli så vackert!! Önskar er en fin dag. Namaste! ps: Ett tips inför solsemestern. Du kan göra så gott du kan för att kompensera för att du ibland flyger. Ta den extra tiden det kräver för det är värt det på så många sätt. Kolla alltid upp på flygbolagens hemsidor hur deras hållbarhetstänk är. Vi valde att flyga ” bara flygstol ” med Vingresor. Charterbolagen är rädd om sina verksamheter och är tvingade att jobba aktivt för hållbarhet för att kunna fortsätta. Det är lite dyrare men billigare flygbolag har inte samma hållbarhetstänk och är ofta billigare för de har mellanlandningar. Vilket absolut inte är hållbart. Handla så mycket som möjligt av deras lokala produkter. I Grekland finns det massor av sådant. Självklart vore det bästa för vår jord om vi alla flyttar ut till en koja i skogen men nu ser inte verkligen ut så. Men vi kan alla göra hållbarare val varje dag genom att tänka till. Om du nödvändigt vis på något sätt behöver ta dig någonstans försök alltid att hitta bästa möjliga för vår planet och inte plånboken. Jag och Martin sparar in våra pengar för den lite dyrare flygresa på att dela på mat, äta frukost hemma och hyra bensinsnålare hyrbil ( är oftare dyrare i hyra men drar mindre bensin vilekt är viktigare. Vi frågar alltid efter ekologiska viner eller deras lokala vin. Och är hellre mindre i solen än smörjer oss med solskyddsfaktor som är både dåligt för vår kropp och haven. Varför köpa nya krukor när gamla trasiga har sin charm. ♥️Det går om vi vill att sträva efter 50 % bättre hållbarhet på semestern. Och när du sedan är hemma undvik istället mat som flygs in som tex sparris, blåbär och hallon, sockerärtor och bönor, exotiska frukter osv… Eller sluta att handla online de varor från länder som kommer utifrån och som sedan flygs tillbaka om det är fel storlek. Gör dina klimatval utifrån ditt sätt att leva. Vi alla gör olika för vi lever olika liv. Alla kan göra ngt. ♥️ Det går! Kram Malin